31 maj 2009

Malta, epilog

24-28 maj 2009 var vi och Ritva o Gert på semester på Malta. Vi hade en jätteskön vistelse med värme, sol, avkoppling och god mat.

Hotell

Vi bodde på Fortina hotel i Sliema - tvärs över viken norr om Valetta. (se bilden från Google earth och min bild på hotellet tagen från Valetta). Det var egentligen en idealisk plats att bo på; Nära till Valetta - fem minuter till färjan som tog oss över viken för 93c/pers enkel resa. Vid färjan fanns även busshållplatserna där man lätt kunde hitta en buss lite varstans, t ex St Julian's som hade ett stort utbud på restauranger. Vi hade beställt hotellet via internet och bokat sea view med balkong. "Tyvärr" var dessa rum upptagna när vi kom, men vi blev uppgraderade till en suite med balkong mot innergården och poolområdet för samma pris 90€ (normalpris för suiten 132€) - så vi klagade inte ;-). Lugnt och skönt läge med ingen genomfartstrafik.

Bad
Det finns inget bad i havet vid hotellet, även om det fanns stegar ner och jag såg en gubbe bada där. Det som erbjuds är pooler - ok tycker jag. Längs strandpromenaden till St Julian's finns klippor och uthuggna små bassänger (som tidigare använts för saltutvinning), perfekta för solning och bad.

Valetta
var vackert. Det jag fäste mig speciellt vid var alla dessa balkonger eller om det ska kallas burspråk. De fanns överallt. Efter 19.00 på kvällen var Valetta dock öde. Vi var kvar en kväll, men alla uteserveringar hade bommat igen så vi tog oss tillbaka till Sliema.

Havet
Det bästa var nog att se staden och alla dess vikar från havet. Vi blev erbjudna en gratisresa men sightseeingbåt från Sliema och det är verkligen att rekommendera, även om jag skulle betala de 16€ det kostade. Mycket vackert och perfekt överblick.

Att ta sig runt
Färjan var perfekt till och från Valetta, men den slutade gå 18.00 - vilket dock visade sig vara ok. Bussarna är värda ett eget kapitel; 50- och 60-talsbussar som är minutiöst putsade och vackra. Billigt och praktist färdmedel. Vägarna var dock ebarmligt dåliga. Taxi var jämförelsevis dyrt. 19€ från stadsmuren till hotellet var nog en uppkörning... 20€ från flygplatsen till hotellet var ok.

Maten och restaurangerna
Specialiteten för Malta var Kanin, men det tyckte ingen av oss (vi tre som smakade) var någon höjdare. Den typiska medelhavsmaten, med mycket fisk o skaldjur var mycket god. Spagetti marinara var min favorit. I St Juilan's området låg de flesta bra restaurangerna. Där vi bodde fanns några ok trattorier.

Posted by Picasa

Inga kommentarer: