19 februari 2009

Kinasemester, epilog

Nu är vi hemma igen och tillbaka till vardagen. Flygresan hem gick väldigt bra; Peking - Stockholm via Helsingfors är, näst efter direktflyg, en perfekt rutt och att sträcka på benen lite i Helsingfors är bara skönt. Detta inlägg reflekterar över några upplevelser och situationer i Peking.

Att resa runt; Hotell, utflykter och guider
Vi hade en skön semester i Peking. Beijing Jinglun hotel hade fina rum, bra frukost och perfekt läge. Vi hade köpt resan av Kinaresor utan att boka utfärdspaketet och därmed verkar vi vara rätt unika - vi var nog ensamma om att inte ha köpt utfärderna á 1500 SEK pp. Istället följde vi vår guidebok, "Topp 10 Peking", som vi tyckte var utmärkt - kort och koncis. Det enda som saknades i boken var namnen angivna på kinesiska, så att man kunde visa taxichauffören, nu fick vi ibland peka på kartan.

I närområdet gick vi till fots, åkte tunnelbana (2 CNY pp) eller tog taxi, som är mycket billigt jämfört med Sverige (10 - 30 CNY). En dag hyrde vi en bil med chaufför och gjorde utflykt till muren, Badaling, och minggravarna. Räkna också med att alla sevärdheter kostar inträde. T o m fågelboet fick vi betala 50 CNY pp i inträde. Överallt där turister samlas dyker de upp; Guiderna eller studenter, som de anger sig som. Ibland predikar de att det är gratis, men alltid är de väldigt påträngande. Vi hyrde aldrig någon guide. Jag kan verkligen rekommendera att utforska Peking på egen hand. Alla är vänliga och försöker hjälpa till om det behövs. Alla skyltar står både på Kinesiska och Engelska. Tunnelbanan är ofta överfull så taxi är att rekommendera vid lite längre sträckor (och det blir det ofta). Ha gärna med namnet dit ni ska på Kinesiska.

Att kommunicera med vänner; WLAN...
finns nästan överallt i Peking. Jag hade med mig min iPod touch och Sony Ericsson P1i med dem läste jag mail på hotellet, på de flesta restauranger och t o m i taxin. Jag kunde t o m följa med på google maps medans vi åkte fram längs gatan :-). Inga problem att hitta gratis WLAN alltså. Mobiltelefoni (GSM) fungerar också bra men riskerar att bli dyrt



Att äta o dricka; Restauranger och mat...

hade vi inga större problem att hitta. Dock gäller det att återigen veta namn och adress på kinesiska om man ska ta taxi. Det mesta var mycket gott :-). Tehus rekommenderas.




Att shoppa; Kopior o äkta vara...
De stora lågprismarknaderna, Pearl, Silk och Yashow, är alla väldigt lika. Här erbjuds en aldrig sinande ström av kopior på kända varumärken. Kläder, klockor, lakan - ja allt möjligt. Märkligt hur detta kan hålla på. Men man kan också göra fynd hos t ex skräddaren. Prutning är en konst och ett tips är att gå dit precis innan stängning (21.00) då går det snabbt att få ner priset. Yashow känns lite lugnare än de andra och expediterna inte så påträngande.

Efter ett tips från Nisse besökte vi även en av världens största marknade för fotoutrustning - äkta vara. Beijing Camera Equipment City finns beskrivet här http://info.hktdc.com/imn/03110601/optical031.htm och kan hittas på 4 Wukesonglu, följ denna länk: http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=&daddr=39.923692,116.272194&hl=en&geocode=&mra=mi&mrsp=0&sz=16&sll=39.923034,116.277473&sspn=0.011486,0.019226&ie=UTF8&ll=39.924202,116.272302&spn=0.011486,0.019226&t=h&z=16
Här finns en massa små butiker som specialiserat sig på olika utrustning. T ex fyndade vi Canon EF 24-105 L, eftersom det blev över av dem som köpte 5D och bara ville ha kamerahuset. Detta köpcentrum kan verkligen rekommenderas och kolla priser i olika butiker, även om prutning funkade dåligt, så skilde det ganska mycket.

Att slappna av; Massage...
efter en veckas vandring runt stan var skönt :-)


2 kommentarer:

Mats Lundgren sa...

Hej Leif & Hilkka.
Ni ser ut att ha haft fantastiskt trevligt i Peking. Beklagar att ni lyckades träffa enda 2 dagarna med nederbörd de senaste 4 månaderna.

Ni får komma tillbaka för skridskoåkning samt vår/sommar/höst hike. Sommarstugan ska bli klar under mars :-)

Också glad att se att du gillar din iPod Touch. Kan rekommendera att även lägga in videoklipp in den. Enkelt att konvertera från kamerans filmläge till bra format för din Touch (samt det går att spara ner youtube/flashfiler till lokala filer och synka).

/Mats

Leif o Hilkka sa...

Hej Mats
Ja det stämmer vi hade väldigt bra, synd att vi inte kunde träffas - men det får bli nästa gång. Hälsa familjen o ha d bra.
/Leif