13 juli 2013

Figeholm - favorit i repris

Latitude/Longitude: N57,37029° / E016,55261°

Tillbaka i en lugn och skyddad hamn, till skillnad mot Sandvik, där natten var väldigt gungig.  Vågor in i pirens öppning och satte alla båtar i orolig rullning redan vi fyratiden i morse. 

Dagens förslag var gästhamnen i Byxelkrok. Men vid studie av väderprognos och hamnens skydd valde vi att gå till Figeholm istället, det var vår favorit på nerseglingen. Dessutom; Vinden vred som prognostiserat till NO, så vi kunde gå med bara ett slag. När vi i vanlig ordning tagit ner segel och börjat gå för motor vid angöring av land, var det ett förfärligt oväsen och vibrationer från propellern! Jag befarade (som vanligt:) det värsta; Dvs att mina låsningar av skruvar, på den nya Autostream-propellern från Seahawk i Australien,  hade kommit loss och att hela alltet höll på att ramla av. Hemska tanke. Jag for runt och kollade allt i alla utrymmen jag kom åt. Vi provade gå olika hastighet och lägga i friläge osv - men inget hjälpte. Inte förrän den kvinnliga ingenjören  ombord föreslog att vi skulle slå back - då lossnade det som tydligen fastnat i propellern! Nu blev sången från motor och propeller en njutning igen :-). Alla förslag är bra. 

Apropå Autostream-propellern, så är den ett riktigt lyft för båten. Den har verkligen höjt manöverförmågan i hamn. Kraftfull back, med minimal sidovandring samt stark acceleration. Detta fås med något lägre toppfart framåt och lite mer vibrationer (men inte alls som när något fastnat i propen). Kan verkligen rekommenderas. www.seahawk.com.au


Inga kommentarer: